רשמים מיום עיון "שילוב תרפיית EMDR בריאות הנפש"
בבי"ח לב השרון 14.2.2018
כתבה: דר' אורית נחמיאס-חימוביץ'*
מעל ל-100 מטפלים השתתפו ביום עיון
בתאריך 14.2.18 נערך יום העיון במרכז ברה"ן "לב השרון" בפרדסיה.
הנוכחות הייתה מרשימה, האולם התמלא עד אפס מקום, באנשי טיפול ממגוון תחומים, חלקם מטפלים שהוכשרו בשיטת טיפול EMDR (בשלבי ההכשרה השונים) וחלקם מתעניינים בשיטה שטרם עברו הכשרה.
כולם התכנסו יחד לשמוע הרצאות מרתקות ממיטב המרצים בתחום.
דר' שמואל הירשמן, מנהל מרכז ברה"ן לב השרון, סקר נתונים מרתקים והעלה שאלות חשובות בנוגע לקשר שבין טראומות ו- PTSD לבין אישפוז פסיכיאטרי והפרעות נפשיות קשות.
דר' אודי אורן, יו"ר עמותת EMDR -ישראל, חידד את חשיבות ההבנה כי ניתן לעשות שימוש בשיטת טיפול זו,
גם עם מטופלים הסובלים מהפרעות נפשיות קשות והציג מחקרים עדכניים בנוגע להשפעה מיטיבה ושיפור סימפטומים פוסט טראומטיים, גם בקרב אנשים הסובלים מהפרעה פסיכוטית ואנשים הסובלים מסימפטומים בי-פולרים.
מובן כי טיפול EMDR בסוגי אוכלוסיות אלו הינו מורכב ומאתגר וחייב להתבצע על ידי אנשי מקצוע עם מיומנות וניסיון רב בתחום.
מר אילן שפירא, מדריך EMDR מוסמך, חידד את הדגשים המשמעותיים בפרוטוקול R-TEP שפותח על ידו ועל ידי הגב' ברורית לאוב, ביניהם: התמקדות באפיזודה הטראומטית המלאה, זיהוי הנרטיב של האפיזודה ולאחריה זיהוי נקודות המצוקה המרכזיות (לרוב 3-5 נקודות) שעבודה עליהן תוכלל לאפיזודה כולה. כמו כן, הוזכרה חשיבות השימוש בפרוטוקול G-TEP, שהינו פרוטוקול ה-R-TEP הקבוצתי, במקרים של צורך בעיבוד טראומה בקבוצה. דגשים נוספים ניתנו לצורך בביצוע הערכה מוקדמת באמצעות מודל חכ"ם (חומרה, כוחות, מוטיבציה) וחיזוק כוחות ומשאבים באמצעות תרגול אאמ"א טרם תחילת העבודה על הטראומה.
גב' עדי בלונדהיים ודר' ציפי שני, מדריכות EMDR מוסמכות, שיתפו בחשיבות וביתרונות השימוש בשיטת טיפול EMDR,
בין היתר משום היותה ממוקדת וקצרה בזמן ומאפשרת שינוי רב-מימדי (גוף, רגש, קוגניציה). כמו כן, הוצגו תיאורי מקרים מרגשים של טיפול בילדים באמצעות EMDR עם תוצרים של שיפור משמעותי בתפקוד והפחתה בסימפטומים לאחר טראומות קשות ובזמן קצר יחסית.
דר' ענבל ברנר, פסיכיאטרית ודר' קרן מינץ מלחי, מדריכת EMDR מוסמכת, חידדו את ההבנה התאורטית לצד שיתוף בניסיון הקליני הנרחב, בטיפול בנפגעי טראומה מינית בהפרעות דיסוציאטיביות והדגישו את תשומת הלב והרגישות להבנת המורכבות וההתערבויות הנדרשות במצבי דיסוציאציה. למדנו כי החיבור בין טיפול EMDR לבין דיסוציאציה הוא חיבור מאתגר וכי טיפול זה הינו חלק מטיפול תלת שלבי כוללני הדורש ידע וניסיון בתחום וגישות טיפוליות נוספות.
דר' שירלי אלון, מנהלת המערך הפסיכולוגי בבי"ח מאיר וגב' דפנה אשכנזי, מדריכת EMDR מוסמכת ופסיכולוגית שיקומית, שיתפו בטיפול EMDR במצבים רפואיים הדורשים התערבות מיידית בבית החולים ובמצבים רפואיים-שיקומיים וחידדו את מורכבות הטיפול בסטינג שמאתגר מאד את המטפל והמטופל כאחד.
תודה לכל המרצים על השיתוף בידע חשוב ומעמיק. נתראה בימי העיון הבאים.
* דר' אורית נחמיאס-חימוביץ', פסיכולוגית קלינית מומחית-מדריכה.
נבנה באמצעות מערכת דפי הנחיתה של רב מסר