.

כמעט שם! אנא מלא את הטופס לגישה מידית!

מלא את הטופס ותוכל להתחיל מיד!

תמונות ורשמים מערב עיון פוסט שטרסבורג-
חידושים מהכנס EMDR אירופה 2018

5.9.2018 בית אנוש ר"ג

מאת: ד"ר אורית נחמיאס-חימוביץ'*

דורית קנובל

ההרצאה הראשונה הועברה על ידי הגב' דורית קנובל, עו"ס, מטפלת EMDR מוסמכת ומדריכה בהסמכה.
בהרצאה "העברה בין דורית של טראומה ומשאבים", הציגה דורית את תמצית הרצאתו של אנדרה מונטירו
(Andre Monterio).
בין השאר הוצגו המאפיינים של העברה בינדורית של טראומה (TTT), רמות המודעות השונות לגבי ה-TTT במשפחה:
החל ממודעות מלאה (כולם יודעים על הטראומה המשפחתית), סודות ושתיקות במשפחה (אף אחד לא יודע אבל כולם מרגישים), מודעות דיסוציאטיבית (חלק יודע, חלקים אחרים לא) והעברה אפי גנטית-המתרחשת באמצעות ההיקשרות.

בהמשך, הוצג פרוטוקול "פנקס המאזן": חובות וזיכויים. על פי התיאוריה של איון בוז'ורמני-נאגי על נאמנויות בלתי נראות, כל משפחה מחזיקה ומעבירה פנקס חשבונות לדורות הבאים. על פי תיאוריה זו: חובות נרשמים בפנקס כתוצאה מאירוע שקשור לטרגדיה/אסון במשפחה, בעוד זיכויים נרשמים על פי הישגים אישיים וקולקטיביים שמפצים את הנרטיב המשפחתי על החוב. יחד, החובות והזיכויים יוצרים איזון.
הפרוטוקול המאזן מאפשר להתמודד עם העברת הטראומה הבין דורית והמשאבים. אפשר לעבוד ב-3 דרכים:
מיקוד על החובות והזיכויים, מיקוד רק על החובות (הטראומות), מיקוד רק על הזיכויים (משאבים).
בפרוטוקול המטופל מתבקש להתמקד בהיסטוריה המשפחתית שלו ולתת לזיכרון להעלות מסרים וזיכרונות. בהמשך, המטופל ממיין אותם בטבלה לחובות וזיכויים. המטופל מעריך את חשיבותו של כל חוב וזיכוי, מציין את רמת ה-SUD לגביהם ומתייחס לתחושות ולרגשות המקושרים אליהם. לאחר מכן, מוצא המטופל אירוע Touchstone מהעבר האישי שלו- האם הרגיש/חשב על דברים דומים ועליו מתבצעת עבודת EMDR. עבודה זו מאפשרת לשחרר את האדם מההעברה הבידורית של טראומה משפחתית. בסיום העבודה חוזר המטופל לטבלה ונערכת בדיקה של שינויים ברמות הSUD ובתחושות לגבי חובות וזיכויים כפי שהוגדרו בתחילת העבודה.

רחל דואק רוטשילד

ההרצאה השנייה "בין מודלים של ויסות וייצוב למודל עבודה ישירה לפי התפיסה ההולנדית", הועברה על ידי הגב' רחל דואק-רוטשילד, פסיכותרפיסטית, מדריכת EMDR בהסמכה.
האישיות היא ארגון דינמי של החלקים הביולוגיים והחלקים המנטליים וההתנהגותיים אשר עברו אינטגרציה.
במצבים פתולוגיים אין אינטגרציה בין תת המערכות. החלקים הדיסוציאטיביים עוברים תהליך של התנתקות אחד מהשני במצבים של טראומה ונקראים (EP (emotional part. הם ממשיכים לפעול במנותק מהחלק הנורמלי ה-ANP.
כיוון שכך, בהפרעות דיסוציאטיביות נצפה בכישלון באינטגרציה של הזיכרונות, החלקים הרגשיים שעברו ניתוק מקשים על יצירת קשר טיפולי ומוגנים באמצעות פוביות. באישיות גבולית מוצאים אפיונים דומים, וזוהי למעשה רמה מאורגנת יותר יחסית להפרעות דיסוציאטיביות.
תיאורטיקנים ידועים כדוגמת ואן דר הארט, מריאט גואנגק, אנבל גונזלס ורוגר סלומון, כותבים על התנאים הבסיסיים לטיפול בטראומה מורכבת. הם מאמינים כי הכרחי לבצע בשלבים הראשונים של הטיפול תהליכי סטביליזציה וייצוב.
לדעת א. דה יונג וחוקריו, שלבים אלו של ייצוב מיותרים והוא מציע תוכנית מובנית לטיפול בטראומות מורכבות.
המרצה חלקה עם הקהל את תחושותיה, רשמיה ומחשבותיה על גישתו של א.דה יונג כפי שהוצגה בכנס בשטרסבורג.

יוני אלקינס

ההרצאה השלישית: "הפוך את הטיפול בפוסט טראומה מורכבת לפשוט, יעיל ומהיר" הועברה על ידי מר יוני אלקינס,
עו"ס קליני מדריך EMDR בהסמכה. יוני סקר את עבודתו של אד דה יונג, פסיכולוג קליני, אחד ממובילי המחקר בעולם ה-EMDR, אשר הקים מרכז לטיפול במקרים מורכבים במיוחד של COMPLEX PTSD.
גישתו של דה יונג דוגלת בגישה: "KEEP IT SIMPLE", הוא מאמין כי ניתן לטפל בטראומה מורכבת במספר מפגשים בודדים. במרכז שהקים, הטיפול כולל 16 מפגשי EMDR בשילוב עם מפגשי PE וספורט, הכל יחד למשך 8 ימים בלבד. תנאי הסף להתקבל למרכז הטיפול: פוסט טראומה מובהקת עם רקע של לפחות חמישה אירועי קריטריון A ברקע, עם ניסיונות טיפוליים רבים כושלים לפני כן. כל פגישה טיפולית מתבצעת על ידי מטפל אחר וחייבים להתחיל עיבוד 5 דקות מתחילת הפגישה. בהרצאה הוסברה התיאוריה של מיסוי זיכרון העבודה (TAXING THE WORKING MEMORY), לפי תאורייה זו, אם מטופל מוצף מדי או נמצא במצב דיסוציאטיבי, סימן שלזיכרון העבודה שלו אין מספיק מיסוי. מטרתנו להגיע למצב שבו זיכרון העבודה יהיה עמוס כמעט במלואו אך לא כולו (כדי לאפשר עיבוד).
דה יונג מציע מגוון שיטות למיסוי הזיכרון ביניהן: תנועות עיניים מהירות ככל שניתן, תיפופים, תרגילי חישוב פשוטים או מורכבים לפי הצורך, ריקוד, רטט, אוזניות. באמצעות EMD BOMB – עושים שימוש בתיפוף מורכב, מלמדים את המטופל ומתחילים לתופף, לאחר מכן בעצימת עיניים המטופל מניח את הזיכרון במקום כלשהו בחדר. בהמשך הוא מעלה את הזיכרון, שם לב למטען הרגשי שלו, פותח עיניים ומבצעים תנועות עיניים ובדיקת SUD. לאחר מספר פעמים כאלו, ניתן לעבור ל-EMDR לפי הצורך.

גל חייקין

ההרצאות היו מרתקות ומלמדות והעשירו את הידע התיאורטי והמעשי.
נמתין לערבי העיון ולכנסים הבאים.
בברכת שנה טובה,

* ד"ר אורית נחמיאס-חימוביץ'

פסיכולוגית קלינית מומחית-מדריכה

נבנה באמצעות מערכת דפי הנחיתה של רב מסר

.